Vážení občania !
Príchodom teplých, slnečných dní sa zvyšuje pracovná aktivita pri zbere a skladovaní krmu, sušení sena a neskoršie aj pri žatevných prácach. Je mnoho dôkazov, že zber úrody je spojený aj so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiarov, čo sa odráža aj na zvýšenom počte požiarov v tomto období. Najčastejšie príčiny požiarov vznikajú najmä :
- pri neopatrnom fajčení a pri nesprávnej manipulácii s otvoreným ohňom, horľavými kvapalinami a pod.,
- od poškodenej žatevnej techniky a trenia slamy natočenej na rotujúcich častiach zberacej techniky,
- od závad elektrickej inštalácie strojných zariadení,
- časté požiare spôsobujú tiež deti bez dozoru pri hre so zápalkami a mnoho ďalších príčin poznačených ľudským faktorom (napr. ľahostajnosťou a neopatrnosťou pri zbere úrody alebo vypaľovaním suchých trávnatých porastov).
Štatistika požiarovosti:
V roku 2022 vzniklo na území okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica u fyzických osôb spolu 35 požiarov. Pri týchto požiaroch našťastie neboli zranené ani usmrtené osoby. Z celkového počtu požiarov, ktoré vznikli u právnických osôb a fyzických osôb podnikateľoch vznikol len jeden v odvetví poľnohospodárstva na pracovnom stroji. Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom chce z dôvodu predchádzania prípadov požiaru informovať najmä fyzické osoby ohľadne ich povinností vyplývajúcich z § 14 zákona č. 314/2001 o ochrane pred požiarmi, z ktorého vyplýva aj zákaz vypaľovania porastov bylín, kríkov a stromov a zakladanie ohňa v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.
Okresné riaditeľstvo Vám ponúka niekoľko odborných rád ako predchádzať vzniku požiarom pri činnostiach spojených so zberom a skladovaním úrody a žatevných prácach:
- dbajte, aby na miestach stohovania alebo skladovania sena a slamy bola vždy zabezpečená potrebná zásoba vody a iných vecných prostriedkov na uhasenie vzniknutého požiaru (množstvo vody má byť najmenej 500 l)
- zabezpečujte dodržiavanie zákazu fajčenia
- dbajte na údržbu žatevnej techniky, ako aj techniky pri spracúvaní a skladovaní úrody a to v súlade s pokynmi výrobcu
- dbajte na umiestňovanie stohov a pokoseného obilia pri železničných tratiach do vzdialenosti najmenej 30 m od krajnej koľaje, medzi koľajami a slamou alebo uloženým obilím vytvoriť ochranný pás široký najmenej 10 m vo vzdialenosti najmenej 20 m od krajnej koľaje
- nedovoľte deťom hrať sa v blízkosti stohov obilia či slamy a hrania sa so zápalkami u detí
- dbajte na trvalé sledovanie neprimeraného zahrievania najmä voľne skladovaného sena (pokiaľ nie je uskladnené v balíkoch), aby vplyvom jeho biologickej teploty nedošlo ku samovznieteniu sena. Ak zistíte takýto stav, treba seno ihneď rozhádzať a na voľnom priestranstve dosušiť.
- ak vznikne požiar, snažte sa ho v zárodku uhasiť dostupnými prostriedkami (napr. voda, hasiaci prístroj a pod.). Ak to nie je vo vašich silách, okamžite privolajte hasičskú jednotku!.
Vzniknutý alebo spozorovaný požiar oznamujte na linku tiesňového volania - Hasičský a záchranný zbor tel. č. 150, prípadne 112.
V prípade problémov sa obracajte na obecný úrad, prípadne na Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom č.t. 045/678 05 05.
V záujme nás všetkých chráňme úrodu pred požiarmi a dbajme na to, aby sme úrodu neohrozovali svojim nesprávnym konaním. Usilujte sa pri týchto prácach poznať požiarne nebezpečenstvo a odstrániť v zárodku jeho príčiny!